20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Výživová poradna › Kuřecí stehenní řízky na citronu a rozmarýnu

Název Množství a jednotka
kuřecí stehenní řízky 600 g
česnek 4 stroužky
bílé víno 100 ml
kuřecí vývar 250 ml
rozmarýn
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 10 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup
Kuřecí stehenní řízky omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Nesolíme ani nenaklepáváme. Ve větším kastrolu nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej a máslo a řízky opečeme dozlatova po obou stranách tak, aby se všechny kusy dotýkaly dna. K opečenému masu přidáme lžičku sušeného nebo 2 snítky čerstvého rozmarýnu, 4 stroužky prolisovaného česneku, osolíme, opepříme a ihned podlijeme bílým vínem. Počkáme, až víno přejde varem, přidáme vývar tak, aby maso bylo ponořené do poloviny a zakryjeme poklicí. Dusíme asi půl hodinky na mírném plameni doměkka, v případě potřeby podléváme troškou vývaru. Měkké maso vyjmeme, odložíme na teplé místo a do šťávy nastrouháme špetku citronové kůry a přidáme tři lžíce citronové šťávy. Stehenní řízky dáme na talíř a přelijeme šťávou. Podáváme se šťouchanými brambory nebo bramborovou kaší.


 


RECEPTY

Krůtí nudličky s mrkví a celerem

Postup: Krůtí prsa nakrájíme na tenké proužky. Mrkev a celer nastrouháme na hrubém... zobrazit recept

RECEPTY

Pirohy s houbami a zelím

Postup: Na vál prosejeme mouku, přidáme olej, vodu a špetku soli. Zpracujeme těsto,... zobrazit recept

RECEPTY

Cibulačka

Postup: Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Na oleji a másle zpěníme cibulku a... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolicová bábovka

Postup: Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě (1 lžička soli na 1 l... zobrazit recept

RECEPTY

Kedlubnové zelí

Postup: Větší kedlubny oloupeme, umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle, nebo... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Česnek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Sluníčko

Penzion Sluníčko *** nabízí díky své poloze, na úpatí Lysé hory, překrásný...